Условия в Пирин 18/01/20

Вчера, 18.01.20 се разходихме над хижа Вихрен с цел да добием представа за условията. Пътят до Томба не ставаше за пантене, а след това чак до хижата имаше голи петна и ходене пеш. В горите нямаше никаква снежна покривка, освен отделни петна сняг в просеките между дърветата. Във високата част на планината на Ю нямаше почти никакъв сняг. На другите изложения има караеми участъци, но като цяло планината прилича повече на късен октомври, отколкото на късен януари. 

Наблюдавахме няколко естествени лавини по склоновете със С и З изложение, които изглеждаха да са паднали в рамките на последната седмица – няколко по-малки в улеите под Тризъбеца и две-три по-големи по склона на Дончови Караули и м/у Дончови Караули и Бъндеришка порта. Стартовите им зони / Тригерите бяха непосредствено под билата и изглеждаха като навявки. Личеше си, че е духал силен вятър от Ю/ЮИ. 

Особено притеснително намерихме слой от ледена роса (surface hoar, или слана по повърхността), която достига до 20 мм на места. Този слой забелязахме още от 1700 метра и ни съпровождаше до 2050 м., където решихме да се върнем. Този слой, ако се запази, има опасност да бъде покрит от последващия снеговалеж и да се превърне в превърне в упорит слаб слой, който да ни преследва за задълго в оставащия сезон.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини