Условия на Рилски Езера 19/01/2020

Снежната покрива е малка за сезона, значително под обичайното за Януари. В последните дни не е имало значителни валежи или силни ветрове. Над страната има зона с високо налягане/антициклон и характерни за такава ситуация инверсии. 

В горския пояс и под 2100м н.в. снежната покривка е минимална, като осъществяване на спускания в горите без удари в скали, камъни, клони и корени е на практика невъзможно. В алпийския пояс снежната покрива е 60-120см, като негативните форми на терена (улеи/кулоари) са сравнително по-добре запълнени. Билата са оголени. 

Снега на повечето изложения е трансформиран (в различна степен) и засегнат от слънцето и вятъра, без особени нестабилности. Пръхкав сняг е запазен в сенчести С и СЗ изложения, по-ниско от билните части. Натрупванията на козирки са също минимални и нетипични за сезона. Наблюдават се малки изтичания на сняг на Ю изложения в следствие на слънчевото греене в следобедните часове.  Не се наблюдават по-големи спонтанни лавини. Повърхността на снежната покривка, вкл. и на споменатите С и СЗ изложения засега не буди някакви сериозни притеснения при евентуални последващи валежи.

В рамките на деня направихме тур на по-ниските части на Езерния циркус между 2100 и 2400м н.в. с две спускания на С склон на Езерния връх и спускане по пистата/ски пътя до хижа Пионерска.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини