Пълен Профил Тодорка Север 23/02

Avalanche Bulgaria е отговорна за анализа на лавинната обстановка на северния склон на връх Тодорка за предстоящия кръг от FWQ – световните серии по фрирайд на 20.3.-22.3.2020. Като част от ангажимента ни ще публикуваме редовно информация за условията от склона.

На 23/02 в 10:15 се качихме да направим пълен профил на северния склон на Тодорка. Поради това, че склонът беше доста изкаран и опциите за профили бяха силно ограничени, направихме теста на траверса под централния скален масив между централен улей и плочата, до излизането от женския улей. Трябва да се има предвид, че конкретната локация е изложена на навяване на сняг от западни ветрове.

Северът беше изкаран и не забелязахме признаци на нестабилност, нито на самия склон, нито на склоновете с подобно изложение. Във високата част на планината не видяхме дъски, наблюдаваха се единствено малки изтичания.

Времето беше предимно слънчево с разкъсани облаци. Доста топло, като по обяд мина над нулата. Следобед облачността се засили и температурите паднаха отново малко под нулата. 

Снежният профил показа здрава хомогенна база с голяма твърдост. Основното ни притеснение, е 5см слой суграшица, който е паднал на 04.02 и се намира на 38 см от повърхността. Слоят няма никаква спойка с този под него и беше ясно обособен още при копаенето на снежния профил. Тестовете (два CT и един ECT) показаха доста притеснителни резултати. ECT тестът показа разпространение на фрактурата по цялата дължина на колоната (ECTP). Двата СТ теста показаха резултат с характеристика на “рязко колабиране” на слабия слой (Sudden Collapse).

Тези резултатите са особено тревожни. По-просто казано, можем да очакваме снежни дъски със сериозно разпространение по склона. За сега слоят суграшица не поддава, тъй като се намира под 12 см изключително твърд и здрав слой, който към дадения момент поема натоварването. Предстои да видим колко натоварване може да поеме този слой преди да реагира, което можем да се случи още тази седмица с прогнозирания снеговалеж.

Тогава можем да очакваме цикъл от спонтанни лавини и такива, предизвикани от хора. Дори преди очаквания снеговалеж, стабилността може да е слаба, на места в терена с допълнително натоварване, в следствие на ураганния вятър от запад днес (24.2.) с пориви до 43 м/с от запад.

Наблюдението е локално и не е основание за обобщаване на условията в по-голям мащаб. Предстои да се потвърдят резултатите с още профили на други локации в склона, особено в горната част, където са класическите стартови зони на лавини.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини