Тест профил Тодорка север 28/02/20

Avalanche Bulgaria е отговорна за анализа на лавинната обстановка на северния склон на връх Тодорка за предстоящия кръг от FWQ – световните серии по фрирайд на 20.3.-22.3.2020. Като част от ангажимента ни ще публикуваме редовно информация за условията от склона.

В профила ни днес се отличиха 3 притеснителн слоя, както следва (от повърхността надолу):

  • 35-56 см: твърда и плътна дъска, образувана от силния вятър на 24/02 с гладка повърхност. С повишено внимание трябва да се наблюдава как новият сняг ще се свърже с нея.
  • 56 см: тънък слой фасети, който се намира директно под дъскатa. Слоят показа резултати, при CТ тестовете с гладко отцепване. Допълнителни тестове са необходими, за да потвърдят дали този слой се намира и на други места в снежната покривка и до колко е реактивен.
  • 90 см: Слоят суграшица вече се среща при няколко профила, което говори, че най-вероятно е широко разпространен. Реагира при тестовете и може да е причина за нестабилност на места с по-тънка снежна покривка или след допълнително натоварване в следствие от нов снеговалеж или навявки.

Не наблюдавахме очвевидни знаци на нестабилност като спонтанни дъски и изтичния. Склонът беше каран няколко пъти през деня като условията бяха 10-20 см нов сняг върху твърда основа.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини