Тодорка север 5.3.2020

Avalanche Bulgaria е отговорна за анализа на лавинната обстановка на северния склон на връх Тодорка за предстоящия кръг от FWQ – световните серии по фрирайд на 20.3.-22.3.2020. Като част от ангажимента ни ще публикуваме редовно информация за условията от склона.

Време:

На полигона на горна станция на железен мост измерихме точно 15 см нов сняг от последните 24 ч. Под 2100 м е валял проливен дъжд. Температури: сутринта -2.2, следобяд -0.5. Затоплането през деня и парнивковия ефект от облаците спомогнаха за освобождаването на сериозни количество вода и само за 7 часа отчетохме слягане от 2 см на новия сняг.

Условия:

Карахме северния склон на Тодорка от премката и беше много приятно с новия сняг. Затоплянето хубаво уплътни склона, макар и в следобедните часове да започна да става много тежко в ниското. Новият сняг е направил много добра спойка с основата (макар и твърда) и не се наблюдаваха никакви сериозни изтичания или снежни дъски. Единствено точно под билото на плочата имаше едно изтичане предизвикано от снежна дъска, навявка от ЮИ вятър предния ден.

Снежна поркивка:

Направихме профил на същото място както преди седмица с цел да видим как се развива снежната покривка. Останахме приятно изненадани от това колко добре се е трансформирал снегът в резултат на рязкото затопляне в последните дни.

Притеснителните слоеве от горната и средната част на снежната покривка са оздравяли. Голямата въпросителна остава в основата, а именно скреж в дълбочина без никаква спойка, която реагира на дълбочинни тестове (deep tap test).

Въпреки че този слой е дълбоко заровен, снежната покривка като цяло е по-плитка за сезона и варира значително в зависимост от изложение, денивелация и терен. С други думи, можем да очакваме, че ще намерим този слой и по-близко до повърхността.

Именно той е слабият слой, върху който падна лавината в Чашата миналата седмица със спасения руски гражданин. “Детонаторът” там беше скаличка едва на 10 см под повърхността, но в страни дъската достигаше 75 см в дълбочина. Все още можем да очакваме такива, а и по-големи лавини тип снежна дъска, ако този слой бъде активиран.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини