Пирин 15/03 – как се развива снежната покривка и какво очакваме да видим утре

В предишния ни бюлетин, от 13/03 се опасявахме от широко разпростарнен цикъл от мокри изтичания и мокри дъски и планината не ни разочаврова. Петък изобилставаше с нови лавини на И изложения, а вчера (събота), С и З изпопадаха също. Видяхме доволно количество лавини с размер от 1 до 3 (размер 2 е достатъчен да убие или рани човек) на Тодорка Север, Стражите, Каркъма и др.

Петък и събота температурите бяха изключително високи. Подобни продължителни затопляния водят до просмукване надълбоко в снежната покривка. Тя потенциално може да активира слаби словеве в дълбочина. Когато цялата снежна покривка е мокра и темпреатурата през цялата дълбочина е 0 градуса, снежната покривка се нарича изотермична. При тези условия здравината й рязко намалява. Лавинната обстановка в този сценарии е много непредсказуема и вероятността да падат големи, разрушителни лавини тип мокра дъска е голяма. Вчера, а също и днес следобед, температурният профил на снежната покривка се оказа изотермичен. Днес получихме CTH29 SC (разко колабиране при 29-то потупване от рамо) на 60 см от повърхността и после второ на 88 см. Застудяването, което започна снощи все още не е достатъчно да замръзи свободната вода в снежната покривка (към 17ч на 15.3.).

При следобедното наблюдение днес (в 16:00 часа) имаше 13 см. нов сняг и продължаваше да вали с около 2 см в час.

Повърхността върху която лежи новия снеговалеж е ледена кора, образувана в следствие на рязкото понижаване на температурите с настъпвнето на новия фронт вчера през нощта.

За утре е хубаво да се имат предвид следните два основни проблема:

Мокри дъски и дъски в дълбочина (Wet Slab & Deep Persistent Slab): Ако снежната покривка продължи да е изотремична и утре, особено внимание е необходимо под височина от около 2200 метра. Нямаме наблюдения за снежната поривка над 2200 метра, но като се има предвид, че нивото на замръзване беше 3600 метра едва преди 36 ч, то и над тази височина трябва да се подхожда предпазливо. Просмукването на вода в дълбочина може да доведе до отключване на слаби слоеве в дълбочина и изключително разрушителни лавини.

Дъски от нов сняг (Storm slab): Новият сняг, който лежи върху ледената кора е сигурно, че ще предизвика изтичания в стръмни участъци. Бъдете нащрек за дъски от нов сняг също, защото тези изтичания могат лесно да натиснат слаби слоеве по-надолу. Надяваме се да не е достатъчно споен, за да може да се образуват дъски, но това ще стане ясно едва на терен утре.

Навявки – силен И вятър може ще образува навявки по З склонове

Добрите новини са, че температурите продължават да падат. Това ще замрази снежната покривка и се надяваме да стабилизира значително условията за следващата седмица и да ни очаква един страхотен край на сезона със стабилна основа.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини