Пролетни условия

_large_c4ab3a30-011c-47fa-9075-ea91f9a1b8ea

Пролетта официално дойде и макар едва малцина да имат възможността да прекарват времето си в планините, е редно да обърнем внимание на условията. Лавинната опасност през пролетта е силно променлива – лесно може да варива от ниска до висока в рамките на деня. В поредица от блог постове, ще се опитаме да обобщим условията, които можем да срещнем в следващите няколко седмици. Условията зависят предимно от следните цикличности:

  • Само топене, никакво замръзване: интензивно затопляне без замръзване през нощта;
  • Студено и снежно: когато зимата се опитва да се завърне и ни удрят снежни бури;
  • Денонощни цикли на топене и замръзване: Топло през деня, студено през нощта;
  • Само замръзване без топене: студено време с никакво или много малко топене.

Ще започнем с първия сценарии, не защото е най-често срещан, а защото е прогнозиран през следващите дни в планините у нас. 

Сценарии 1: Само топене и никакво замръзване

Какво се случва със снега през пролетта, когато е топло и през деня и през нощта? 

Време

Този пролетен сценарии се характеризира с по-топли от средните за сезона температури, и в частност, без падане на температурите под 0 през нощта, което не позволява на снежната повърхност да замръзне.

Снежна покривка

Най-общо казано в тези условия снежната покривка се дестабилизира: тя става мокра, все по-слаба и губи своята спойка. Липсва дебелата замръзнала кора на повърхността, която обикновено се образува през нощта, поради което снежната покривка има значително по-малко здравина. С напредването на деня стабилността й ще намалява много бързо с покачването на температурите.  

Процесът на топене започва с освобождаване на вода на повърхността на снежната покривка като в следствие на това снегът на повърхността прогизва или се овлажнява. След по-продължителен период на топене, обаче, вода започва да се просмуква дълбоко в снежната покривка. Тази ‘свободна вода’ потенциално може да активира слаби слоеве, където ги срещне по пътя си. Те могат да се намират и в дълбочината на снежната покривка като например заровени ледени кори или още по-лошо захарта в основата на снежната покривка.  

Накратко, активирането на слаб слой в дълбочина става много по-вероятно в този период. 

Лавиина обстановка 

При тези условия лавинната активност се очкава да бъде засилена. Също така,  вероятността да се предизвикат големи, разрушителни снежни дъски е в пъти по-голяма. Въпреки че преобладават мокрите лавини тип изтичания от слабо споен сняг на повърхността, също толкова възможни са и мокри дъски, дъски в дълбочина, падащи козирки и дори лавини до основа (glide avalanches). 

Мокри изтичания (loose wet avalanches

В следствие на това, че снегът губи спойката си на повърхността, мокрите изтичания в стръмните участъци са много вероятни. Обикновено те започват с повърхностно количество сняг, могат бързо да увеличат обема си, събирайки по пътя си още сняг от повърхността и при по-дълги и стръмни склонове да достигнат сериозна дължина и маса.

Макар и по-малко опасни, мокрите изтичания реално представляват натрупване на снежна маса и тяхното разпространение увеличава риска тази маса да “докосне” тригерите на слаби слоеве в дълбочина. Нерядко се случва едно на пръв поглед безобидно изтичане да предизвика лавини тип мокри дъски и дъски в дълбочина с разрушителни размери. Също така самото наблюдение на зачестили мокри изтичания като брой и размер е индикатор за нарастваща нестабилност и потенциално отключване на мокри дъски и дъски в дълбочина в следствие на интензивното освобождаване на вода в снежната покривка. 

Тези видове лавини са много по-трудни за прогнозиране от мокрите изтичания и засягат най-често дълбоко заровени слаби слоеве, формирани в средата или дори в началото на сезона.

Допълнително, затоплянето може също да бъде причина за откъсването на козирки. Козирките са разрушителни сами по себе си, но могат също така лесно активират нестабилност в дълбочина и да предизвикат големи снежни дъски.

Съвети за терен и придвижване в този сценарии:

  • Консервативен избор на терен: Колкото повече се затопля, толкова повече отслабва снежната покривка. Това не са най-добрите условия, за да изпробвате въплащението си на Сет Морисън или Джереми Джоунс.
  • Винаги знайте какво има над вас и ограничете времето, в което сте изложени на конкретните опасности като например козирки или големи отворени склонове. Помнете, че при тези условия, лавините могат да извървят целия си естествен път.
  • Особено важно за придвижването по планински била е да оставяте достатъчно пространство, когато се движите около козирки, независимо дали се движите на или под ръбове.
  • Бъдете нащрек за постоянно променящите се условия – изложение, височина и времето на деня. Не забравяйте, че интензивно слънцегреене увеличава ефекта на затоплянето, а дъждът на топенето.

Сподели Този Пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини