Пролетни условия: сценарии “студено и снежно”

Какво да очакваме когато през пролетта рязко застудее, завали сняг и заприлича на люта зима?

Време

Макар че асоциираме пролетта със затопляне, хубаво време, слънце и високи точки на замръзване, нерядко преминават истински зимни бури. Най-често това се случва в началото на пролетта като циклоните са кратки и изсипват солидно количество сух, изпръхнал сняг във високите части на планините. Този сняг в горския пояс обикновено е мокър и тежък, а в долините е дъжд. Също както в същинските зимни бури, и в пролетните вятърът може да варира до ураганен. 

Снежна покривка

Генерално правило е, че колкото по-влажен е снегът, толкова по-хомогенен е слоят, който се образува, особено когато е набиван от вятър. Само си помислете колко по-лесно се прави снежна топка, когато снегът е мокър и тежък. Това е причината и да се образуват сериозни козирки по времето на такива циклони. Също така по време на бурята и непосредствено след нея често се образуват плътни дъски от новия сняг, както и такива от навят сняг, особено във високите части на планините. Добрите новини са, че по-топлите снежни дъски слягат и се трансформират по-бързо от по-студени такива. 

Също така трябва да се има предвид, че обичайните за сезона ледени корички могат да попречат и да забавят процеса на свързване между новия сняг и основата, върху която пада. Друго характерно за пролетните бури е, че дори и да е много студен и сух снегът, в момента, в който го докосне горещото пролетно слънце, той започва да се навлажнява бързо и се дестабилизира.

Там, където валежът е от дъжд, повърхността на снежната покривка бързо се пропива с вода и губи своята здравина. Най-сериозната промяна в снежната покривка се наблюдава тогава, когато новият студен изпръхнал сняг е последван от дъжд. Тогава дестабилизирането се случва изключително бързо и много често чак до първия по-сериозен слаб слой или кора, на каквато и дълбочина да се намират те. Такова “насищане” на снежната покривка с вода нерядко достига и отключва проблеми в дълбочина като ледени кори или слаби слоеве от средата на сезона и дори проблемни слоеве в основата на снежната покривка. 

Лавиина обстановка 

Дъски от нов сняг, както и такива от навят сняг са най-честите лавини, които се наблюдават по време на пролетни бури. Тези лавини се образуват в самия нов снеговалеж или на границата между новия и стария сняг (често ледена кора, замръзнала от силното слънце преди бурята). Отцепване на лавини от човек са възможни в дните по време и непосредствено след бурята, въпреки че вероятността е много по-малка в сравнение със сходни условия в средата на сезона, когато горната част на снежната покривка е много по-сложна. Лавинната активност е най-интензивна в периодите на затопляне при отминаване на бурята или веднага след като изгрее слънцето и напече новия сняг. 

Както стана дума по-горе, когато натрупванията от нов сняг са по-сериозни, съществува опасността да бъдат отключени и слаби слоеве в дълбочина (ако са се формирали такива през сезона). По-вероятният сценарии, обаче, е активирането на такива дълбочинни проблеми да стане като второстепенен ефект от падането на повърхностни лавини или в следствие на откъсване на козирки. 

В по-ниските надморски височини и особено там, където валежите са от дъжд и снежната покривка е наситена с вода, почти сигурни са изтичания от мокър сняг и мокри дъски.

Пролетна буря в Банско през април 2020 г.

Съвети за терен и придвижване в този сценарии:

  • Изисква се повишено внимание в навяти участъци, особено в алписйкия пояс;
  • Най-добре е да се избягват склонове, изложени на въздействието на вятъра, докато се стабилизират;
  • Препоръчително е да се избягват стръмни и агресивни линии в периоди, когато новият студен сняг е последван от дъжд или е огрян от слънцето за пръв път;
  • Лавинните условия стават силно променливи на различните надморски височини. Очаквайте коренно различни лавинни проблеми в различните пояси и адаптирайте придвижването си според тях;
  • Оставяйте достатъчно разстояние от ръбовете, когато се движите около козирки, независимо дали се движите върху или под тях;
  • На места, където съществуват упорити проблеми в дълбочина, избягвайте места с плитка снежната покривка, особено около скали и разстителност, където със собствената си тежест бихте могли да “докоснете” слабия слой.

Виж другите сценарии на пролетни условия и свързаните с тях опасности тук.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини