Пирин, Безбог и района

След няколко поредни циклона последните 10 дена, преминали над ЮЗ България снежната покривка в Пирин рязко се появи и достигна впечатляващи за средата на декември вид и дебелина. 
Около хижа Безбог вече има около 1 м сняг, а в посока към вр. Безбог измерихме между 130 и 140 см сняг ( на надморска височина около 2500 мнв).
Снеговалежите миналата седмица се случиха при доста високи температури ( малко под нулата, дори и по върховете на Пирин), с малки или почти никакъв вятър. В резултат от това снежната покривка е доста еднородна и плътна, без резки граници между (поне) трите слоя, и видимо добре свързана и споена.  Високата част на Пирин около Попово езеро вече изглежда типично зимна – склоновете на върховете в района са покрити със сняг, вкл. обикновено оголените  ветрове и скалисти  ръбове и склонове на вр. Полежан (виж снимки).
Тежкия сняг и вятъра са донесли и друг бонус – клековите полета по И склон на вр. Безбог вече са почти изцяло покрити и са караеми, нещо което миналия сезон беше почти невъзможно до средата на февруари! Клека в района на хижа Безбог също е ‘натиснат’ и има шанс да го ‘няма’ при следващ голям снеговалеж! 
Липсват видими признаци за нестабилност, с изключение на една малка спонтанна лавина тип ‘снежна дъска’ по СИ склон на вр. Полежан ( 200-300 м денивелация под върха), с малка дебелина и размер от 50-100 м.  Предвид високите температури през деня ( над нулата на огрените от слънце изложения!), ситуацията може да се промени в идните дни!

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини