Лавинен Бюлетин за района на Банско 05/01/2021

Висока лавинна опасност в района на Банско в следствие на новия снеговалеж. Избягвайте високата планина и избирайте терен с малък наклон и без лавинна опасност от склонове над вас.

 

Съвети за избор на терен

  • Избягвайте високата планина при сериозно натоварване от нов сняг,вятър и/или дъжд.
  • Избирайте прост терен с малък наклон, добре поддържан и без конвексни форми.
  • Избягвайте терен, който е изложен на риск от лавини над вас. Лавините могат да имат изненадващо дълъг път.

Снежна покривка

В следствие на меките температури, снежната покривка в Пирин до момента се развиваше хомогенно и без явни признаци на нестабилност. Силни южни ветрове през изминалата седмица образуваха навявки на склонове със северна компонента.

На височина от 2200-1900 м в района на Банско се наблюдава ледена кора на дълбочина от 10-50 см, под която се намира слой едри, слабо споени (фасетирали) кристали. С изключение на един изолиран репорт за снежна дъска в горите на Чашата (м. Ечмище) от втората половина на декември (вижте снимки в ПИМ тук), този слой досега не е реагирал. След настоящата буря обаче, на места натоварването върху него ще бъде значително, което увеличава вероятността за предизвикването му от човешко натоварване.

Към 16:00 часа днес на височина от 2200 метра имаше натрупан 30 см нов сняг като тежкият снеговалеж продължава и към момента на писане на бюлетина. Този сняг вали на сравнително меки температури, което създава предпоставка за образуването на дъски от новия сняг, преди той да е имал възможност да създаде добра връзка с основата, върху която пада.

Обобщение на прогнозата за времето

Очаква се валежите да спрат в нощта на понеделник с/у вторник като тенденцията е температурите да продължат плавно да падат. Очаква се вторник да бъде с разкъсана облачност.

Ниво на увереност

Средно Имаме добро разбиране за снежната покривка и структура и увереност в прогнозата за времето.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини