Планинска метеопрогноза – 15-17/1/2021

Петък ще е с разкъсана облачност в планините и незначителна в южен Пирин и южната част на Родопите. Валежите ще са извън страната, главно в Гърция и Турция, свързани с циклон, преминаващ доста южно от страната. Вятърът ще се ориентира от северозапад около 2-5 м/с. В Пирин и Рила, вятърът ще е по-слаб, като само над 2500 м ще достига скорост около и над 5 м/с. Максималните температури на 2000 м ще са около -9 до -8°С.

В събота ще има значителна облачност в планините. Високите части ще са закрити от облаци през целият ден. Около обяд, от югозапад, ще започват слаби валежи от сняг, свързани с поредната област на ниско налягане, преминаваща през Гърция и южна Турция. Най-продължителни валежите ще са в Пирин и очакваната нова снежна покривка ще бъде около 10-20 см. Вятърът ще остане слаб, но под 2400 м, ще се преориентира от североизток. Застудяването ще продължи и максималните температури на 2000 м ще са около -11°С.

В неделя ще има разкъсана облачност в планините. Значителни валежи не се очакват, като слаб сняг ще превалява в планините и в северна България. Вятърът ще се усилва от северозапад – до около 4-7 м/с на 1500 м и около 7-10 м/с над 2400 м. Остава студено с максимални температури на 2000 м около -12°С.

За следващата седмица се очаква плавно затопляне, не се очакват силни ветрове и ще бъде без валежи до петък. През нощта срещу събота ще има условия за нови снеговалежи в планините, като основните количества валеж се очакват през следващата неделя.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини