Лавинна активност през седмица 22-29 януари

Днес изминават 7 дни от сериозно усложнената лавинна обстановка, придружена с няколко лавинни цикъла. Понеже от различни места чухме през седмица, мнения, че преувеличаваме с специалното предупреждение за цялата седмица и че опасността не е толкова висока висока постоянно, реших да споделя кратко фактологическо обобщение.

Всичко започна със затопляне, силнен вятър и нов сняг в края на миналата седмица. Още в петък (22.1.) започнаха предупреждения за снежни дъски върху ледена основа, наблюдавани на Мальовица, Вихрен, Хвойнати.

В неделя (24.1.) лавинният цикъл бе фатален – снежна дъска от навят сняг отне живота на 1 скиор в Бъндеришки улеи. Горе-долу по същото време друга лавина с участието на двама души в района на Чашата в Банско за щастие завършва с гъмната airbag раница и без инцидент. Анализът на участниците можете да прочетете тук.

В понеделник (25.1.) изглеждаше привидно спокойно и стабилно, но Газекс оръдието на Палашица предизвиква една от най-големите лавини, които сме наблюдавали там за последните години, а прашният облак достига границите на ски-зоната.

Във вторник валя сняг с много силен вятър и нямахме възможност да наблюдаваме планината.

В сряда (27.1.) осъмнахме с много мощна лавина (размер 3,5 от 5) предизвикана от газекс оръдие в Бъндеришки улеи. Спонтанна опустошителна лавина на Вихрен от Джамджиев ръб е наблюдавана от лифта от нашия екип. След оглед, се останови, че е минала през лятната и зимната пътеки, през реката и се е обърнала на склона на Тодорка доста нависоко.  На Картала дъска със 100ина метра фронт се откъсва с дебелина на коронота между 50-100 см. 

В четвъртък (28.1.), пък, в Пирин осъмняхме с огромна дъска на целия склон на малкия Казан, както и нови скъсвания на ЮИ на Вихрен (т.н. Метлата) на различни височини.  

снимка: Константин Заимов

Също в четвъртък благодарение на Нина Димитрова бяхме свидетели на една от най-мощните лавини, които сме виждали на Рилски езера (4 улея едновременно), която по всичко изглежда, че бе съборена дистанционно от човек в склона.

В петък (29.1.) в Пирин падна половината склон на Безбог чак до езерото, а Чашата в Банско e паднала “с поглед”:

В обобщение:

Основен фактор за определяне на лавинната опасност е лавинната активност, която се наблюдава. Прези изминалата седмица наблюдвахме много лавини – както спонатнни, така и предизвикани от хора, с голяма разрушителна сила и с най-разнообразни характеристики, което ги прави много непредсказуеми. Това е причината да публикуваме специално предупреждение и да алармираме активоно за опаснотта.

За съжаление в следващите дни, поне до вторник, очакваме още динамични събития и опасността продължава да бъде висока и с много широк обхват и диапазон от лавинни проблеми и потенциални опасности.

Ако има нещо положително в цялата седмица, то е че лавинните цикли “намаляват” напрежението от склоновете

С нетърпение очакваме условията в планината да се подобрят, но до тогава молим всички за търпение и добра преценка!

П.С. Благодарим на всички, които публикуват наблюдения на сайта и на тези, които ни изпращат информация за лавинната активност. Тези наблюдения са голяма част от анализа на условията, който публикуваме.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини