Лавинна активност през седмица 22-29 януари

Днес изминават 7 дни от сериозно усложнената лавинна обстановка, придружена с няколко лавинни цикъла. Понеже от различни места чухме през седмица, мнения, че преувеличаваме с специалното предупреждение за цялата седмица и че опасността не е толкова висока висока постоянно, реших да споделя кратко фактологическо обобщение.

Всичко започна със затопляне, силнен вятър и нов сняг в края на миналата седмица. Още в петък (22.1.) започнаха предупреждения за снежни дъски върху ледена основа, наблюдавани на Мальовица, Вихрен, Хвойнати.

В неделя (24.1.) лавинният цикъл бе фатален – снежна дъска от навят сняг отне живота на 1 скиор в Бъндеришки улеи. Горе-долу по същото време друга лавина с участието на двама души в района на Чашата в Банско за щастие завършва с гъмната airbag раница и без инцидент. Анализът на участниците можете да прочетете тук.

В понеделник (25.1.) изглеждаше привидно спокойно и стабилно, но Газекс оръдието на Палашица предизвиква една от най-големите лавини, които сме наблюдавали там за последните години, а прашният облак достига границите на ски-зоната.

Във вторник валя сняг с много силен вятър и нямахме възможност да наблюдаваме планината.

В сряда (27.1.) осъмнахме с много мощна лавина (размер 3,5 от 5) предизвикана от газекс оръдие в Бъндеришки улеи. Спонтанна опустошителна лавина на Вихрен от Джамджиев ръб е наблюдавана от лифта от нашия екип. След оглед, се останови, че е минала през лятната и зимната пътеки, през реката и се е обърнала на склона на Тодорка доста нависоко.  На Картала дъска със 100ина метра фронт се откъсва с дебелина на коронота между 50-100 см. 

В четвъртък (28.1.), пък, в Пирин осъмняхме с огромна дъска на целия склон на малкия Казан, както и нови скъсвания на ЮИ на Вихрен (т.н. Метлата) на различни височини.  

снимка: Константин Заимов

Също в четвъртък благодарение на Нина Димитрова бяхме свидетели на една от най-мощните лавини, които сме виждали на Рилски езера (4 улея едновременно), която по всичко изглежда, че бе съборена дистанционно от човек в склона.

В петък (29.1.) в Пирин падна половината склон на Безбог чак до езерото, а Чашата в Банско e паднала “с поглед”:

В обобщение:

Основен фактор за определяне на лавинната опасност е лавинната активност, която се наблюдава. Прези изминалата седмица наблюдвахме много лавини – както спонатнни, така и предизвикани от хора, с голяма разрушителна сила и с най-разнообразни характеристики, което ги прави много непредсказуеми. Това е причината да публикуваме специално предупреждение и да алармираме активоно за опаснотта.

За съжаление в следващите дни, поне до вторник, очакваме още динамични събития и опасността продължава да бъде висока и с много широк обхват и диапазон от лавинни проблеми и потенциални опасности.

Ако има нещо положително в цялата седмица, то е че лавинните цикли “намаляват” напрежението от склоновете

С нетърпение очакваме условията в планината да се подобрят, но до тогава молим всички за търпение и добра преценка!

П.С. Благодарим на всички, които публикуват наблюдения на сайта и на тези, които ни изпращат информация за лавинната активност. Тези наблюдения са голяма част от анализа на условията, който публикуваме.

Сподели Този Пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини