Планинска метеопрогноза – 12-15/2/2021

Обобщение

В петък ще продължи захлаждането, което ще е значително. В събота южно от страната ще премине поредният средиземноморски циклон, като България ще остане в студената част на областта с ниско налягане, което означава снеговалежи.

Петък

Типично за тази зима очакваме силни ветрове от запад-северозапад / 12-20 м/с над 1500 м нмв. Температурите ще са ниски, като максималната на 1500 м ще бъде около -11ºС. Валежи не се очакват, ще има незначителна облачност.

Събота

Ветровете от запад-северозапад ще продължат, но ще са по-слаби – 4-7 м/с над 1500 м нмв. Само над 2500 м вятърът ще е със сила над 10-14 м/с. Температурите остават без съществена промяна. Още от обяд от запад ще се заоблачи и късният следобед ще започнат снеговалежи в цяла южна България. Валежите ще са интензивни през нощта, като в Пирин и Родопите новата снежна покривка ще бъде най-значителна – 30-50 см до неделя вечерта. За София се очаква около 5-10 цм снежна покривка.

Неделя

Вятърът ще отслабва още и ще се преориентира от североизток. Остава студено и облачно. Валежите ще спират до вечерта на неделя.

Следващата седмица

За следващата седмица се очаква студено време, с максимални температури на 1500 м около -9 до -14ºС. Слаби превалявания се очакват в понеделник и както и във вторник, но те ще са значителни. Не се очакват много силни ветрове в планините през следващата седмица.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини