Условията в района на Банско на 16-ти март

След осезаемото затопляне в края на миналата седмица, в понеделник (15.3.) рязко застудя и заваля сняг. Новият сняг на 2200 м е около 10-15 см и е последван от силен вятър от З/СЗ с ураганни пориви.

В резултат на това, снежната покривка на тази надморска височина в горната си част е комбинация от пресен и навят сняг, който лежи върху ледена кора от затоплянето през уикенда.

Спойката на този сняг с кората е привидно стабилна и хомогенна, не се наблюдават цепене и снежни дъски, а само множество изтичания от сух слабоспоен сняг на стръмни склонове и под скали и скални прагове, особено в района на И склонове на Вихрен и джамджиеви скали.

Днес, вторник (16.3.) сутринта са задействани всички газекс оръдия в бъндеришки улеи като те не са произвели снежни дъски, а само изтичания от слабоспоен сняг, които не са изминали дълъг път и не са акумулирали голяма снежна маса. Трябва да се има предвид, обаче, че стартовите зони на улеите са оголени от западния вятър през последната нощ.

С напредване на деня вятърът се усилва с пориви до 21 м/с с променлива посока, но с най-силни пориви от З/СЗ и макар и малко, количеството нов сняг се навява в негативни форми на релефа на всякакви изложения, но най-вече на И/ЮИ изложения. На тези изложения се очаква формиране на снежни дъски като не е изключено да има навявания и в горския пояс. Особено внимание в следващите дни съветваме за района на Ечмище (Чашата), траверса на северна Тодорка както и в Къркъма.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини