Снежен профил Витоша 23.03

Един бърз профил от вчера (23.03) на Витоша, непосредствено до долна станция на Спас, на едно от по-стръмните склончета на ръба на горския пояс. Снежната покривка при профила беше 240см, на места е повече! Непрогледна мъгла и изключително тихо. Изложение – СИ, наклон 36 градуса, 1850м.н.в., – 4 градуса. 

При компресионен тест имах 3 отцепвания, за които детайли могат да се видят в извадката на профила. Нито едно от тях не беше напълно чисто, според мен по-притеснителното отцепване беше на 55см от върха на снежната покривка при 18-ти удар, което се приплъзна видимо по-лесно от останалите. На това място забелязах по-тънък, твърд и леко жълтеникав слой, който би трябвало да се е образувал преди началото на цикъла от снеговалежи в последната седмица. 

Не съм се качвал в откритите части на планината и нямам преки наблюдения от състоянието на снега там, дори да е имало лавинна активност няма как да се забележи, видимостта бе реално нула. Мойто мнение е, че  би трябвало да се избягват очевидните потенциално опасни места – дупките по Стената, Лавината, Резньовете и др, особено с тази много ниска видимост, в която лесно може несъзнателно да се попадне на някой потенциален спусък. Рязкото затопляне по прогноза в края на седмицата, когато ще има повече хора в планината, също трябва да се вземе предвид, като фактор за лавинна активност.

Новият сняг сляга, потъва се по-малко, като горния слой около 20см бе изпръхнал спрямо предишния ден.

Първо отцепване на 30см от върха на покривката – 10-ти удар

Второ отцепване на 55 см от върха на покривката – 18-ти удар

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини