Безбог 16.12.2021

Втори ден след края на снеговалежите, първо излизане към вр. Безбог. Новият сняг е много, покрил е изцяло всичкия клек по склоновете на Безбог, по Безбожка тумба, а и по всички видими от вр. Безбог върхове и долини. Снеговалежът е бил при почти отсъстващ вятър, видими следи от снегонавявания има само по най-горните части на билата на вр. Безбог, Ушиците, Голяма Стража, Полежан… по оста СИ-ЮЗ. Никакви следи от лавинна активност – никакви спонтанни лавини, свличания на снежни маси и тн.  Снежната ситуация в района напомня повече за март месец, отколкото за средата на декември.
Публикувам снежен профил, изкопан на 100 м под върха на СИ склон ( над клековете в скиорско ляво). Обща снежна покривка – 280 см, нов сняг – 140 см. Снегът в снежния профил не е резултат от пренос на сняг през билото , няма следи от навевки по снежната повърхност в зоната, в която е изкопан профила… Бурята на столетието?
В допълнение – снежната покривка в горите под междинна станция на лифта е над метър, с твърда и здрава основа, в резултат от дъжда, който валя под междинна станция на 11.12.2021 върху старата снежна покривка.

Сподели Този Пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини