Планинска метеопрогноза – 28/1/2022-30/1/2022

Започналото затопляне от четвъртък ще продължи и в петък. Нулевата изотерма ще се качи до около 1500-1600м нмв, но за кратко. В планините ще е с разкъсана облачност, а в ЮЗ част на България до слънчево. Вятъра ще е от запад-северозапад / 12-16м/с на 2000м. Следобяда вятъра малко ще отслабва и ще започне заоблачаване със слаби валежи от сняг в западна Стара Планина, Витоша, Осогово и Рила. Валежите ще са слаби. В Пирин ветровете ще са по-слаби и не се очакват валежи.
В събота ще остане облачно и ветровито. Ще има слаби валежи от сняг. температурите ще се понижават, като максималните на 2000м ще са около -10*С. В Пирин се очаква най-значителен валеж за деня – около 4-8см нова снежна покривка. Вятъра ще отслабва и ще се преориентира от север, като на 2000м ще бъде със скорост 4-7м/с.
В неделя ще бъде с разкъсана и значителна облачност в планините и на повечето места, без съществени валежи. Вятъра от запад отново ще се усилва до 10-15м/с на 2000м нмв, където максималните температури вече ще са около -5*С. Вятъра следобед значително ще се усили над западна Стара Планина, Осогово и Витоша, като на 2000м ще достига 18-25м/с от СЗ. С усилването на вятъра ще има за кратко и снеговалежи в планините с около 5-8см очакван нов сняг.
За следващата седмица ще има доста дни със слаби снеговалежи и температурите до петък ще останат твърдо отрицателни в планините. Основният снеговалеж се очаква във вторник вечерта със значително усилване на вятъра от ЮЗ, като в България няма да е много интензивен снеговалежа, какъвто ще бъде в източна и централна Сърбия, където се очакват над 10-15см нов сняг.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини