Снежни наблюдения от Картала

Стабилнa снежна покривка се наблюдава на С/СИ склонове в района.

Профила е направен в горната част на улея “под кабинката” на Картала.

Поради многото на брой топли периоди през целия този месец, с често размразяване и след това повторно замръзване, повърхността на снега на много места има тънка коричка.
Под нея има слой, който вероятно се е образувал от малкия снеговалеж и пренос на снега от вятъра миналата седмица, под който има още една, малко по-дебела и твърда кора, която вероятно се е образувала през предишен цикъл на стопяване и после замръзване по-рано този месец.

Под него има по-дебел, доста хомогенен слой, който се простира чак до началото на клека отдолу (този профил е изкопан на място с гъста клекова растителност отдолу, така че е дълбок само около 110 см). Този дебел слой се състои от захарни снежни кристали и вероятно е комбинация от няколко отделни слоя, които бавно са се комбинирали в 1, в резултат на слягане на снега с течение на времето. В горната част снегът е по-захарист и по-мек (юмрук), а по-надолу става по-малко захарта и слоя е малко по-твърд (4 пръста), плътен и стабилен. Потенциалният проблем в момента е в горната част на този слой. Снегът там е със захарна консистенция, но връзките помежду кристалите са доста силни и чак на 27 удар при компресионния тест започва да се разпада. От тогава започва раздробяването на горната част на този слой и това продължава до края на теста, но не се наблюдава плавно плъзгане – наблюдаваме по-скоро постепенно разпадане на снега там на малки парчета.

Въпреки високите температури и слънцето през деня на 19.02.2022 г. склоновете със северен (дори и частично) компонент не са станали прекалено меки или мокри а всъщност останаха доста твърди и неприятни за каране. Поради това рискът от мокри снежни лавини по тези склонове над 2000 метра вероятно е преминал, тъй като вчера го нямаше, а от днес (20.02.2022 г.) температурите започнаха да падат и ще останат такива през следващите няколко дни (условията може да са били различни на 19.02 по южните склонове). В момента снежната покривка е стабилна при тези изложения, но може да се промени с прогнозирания снеговалеж за тази седмица.

В района не се наблюдава лавинна активност. На североизточната страна на връх Исмаилица има много дълбока и дълга козирка, който може да стане опасна през пролетта.
Има малко “сахарски пясък” и следователно леко “червен” сняг на някои близки склонове, вероятно от бурята миналата седмица.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини