Снежни наблюдения от Картала

Стабилнa снежна покривка се наблюдава на С/СИ склонове в района.

Профила е направен в горната част на улея “под кабинката” на Картала.

Поради многото на брой топли периоди през целия този месец, с често размразяване и след това повторно замръзване, повърхността на снега на много места има тънка коричка.
Под нея има слой, който вероятно се е образувал от малкия снеговалеж и пренос на снега от вятъра миналата седмица, под който има още една, малко по-дебела и твърда кора, която вероятно се е образувала през предишен цикъл на стопяване и после замръзване по-рано този месец.

Под него има по-дебел, доста хомогенен слой, който се простира чак до началото на клека отдолу (този профил е изкопан на място с гъста клекова растителност отдолу, така че е дълбок само около 110 см). Този дебел слой се състои от захарни снежни кристали и вероятно е комбинация от няколко отделни слоя, които бавно са се комбинирали в 1, в резултат на слягане на снега с течение на времето. В горната част снегът е по-захарист и по-мек (юмрук), а по-надолу става по-малко захарта и слоя е малко по-твърд (4 пръста), плътен и стабилен. Потенциалният проблем в момента е в горната част на този слой. Снегът там е със захарна консистенция, но връзките помежду кристалите са доста силни и чак на 27 удар при компресионния тест започва да се разпада. От тогава започва раздробяването на горната част на този слой и това продължава до края на теста, но не се наблюдава плавно плъзгане – наблюдаваме по-скоро постепенно разпадане на снега там на малки парчета.

Въпреки високите температури и слънцето през деня на 19.02.2022 г. склоновете със северен (дори и частично) компонент не са станали прекалено меки или мокри а всъщност останаха доста твърди и неприятни за каране. Поради това рискът от мокри снежни лавини по тези склонове над 2000 метра вероятно е преминал, тъй като вчера го нямаше, а от днес (20.02.2022 г.) температурите започнаха да падат и ще останат такива през следващите няколко дни (условията може да са били различни на 19.02 по южните склонове). В момента снежната покривка е стабилна при тези изложения, но може да се промени с прогнозирания снеговалеж за тази седмица.

В района не се наблюдава лавинна активност. На североизточната страна на връх Исмаилица има много дълбока и дълга козирка, който може да стане опасна през пролетта.
Има малко “сахарски пясък” и следователно леко “червен” сняг на някои близки склонове, вероятно от бурята миналата седмица.

Сподели Този Пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини