Планинска метеопрогноза – 4-6/3/2022

За петък около обяд ще започне заоблачаване от запад, като главно в Рила и Пирин ще превали слаб сняг. Вятъра ще бъде от запад 2-4м/с на 2000м, а максималната температура до -6*С. Не се очаква значителна нова снежна покривка.
 
В събота, в планините на западна България, ще се усеща влиянитео на поредният средиземноморски циклон, минаващ през Гърция. България ще остане в студената част на областта с ниско налягане и се очаква да има значителни снеговлежи. Вятъра над 2500м ще остане слаб, а под тази височина ще се преориентира от изток-югоизток / 4-9м/с. От сутринта ще започнат валежи в Пирин и Родопите и по-късно ще обхванат и Рила и Витоша, както и Централна Стара Планина. Ще вали сняг през целият ден, като в края на деня вятъра ще се усилва още – до 10-12м/с, а над 2500м вече ще бъде от ЮЗ / 5-7м/с.
 
В неделя оставаме под влиянието на ниското налягане на юг от страната с умерени снеговалежи през целият ден, като вятъра от югоизток още яе се усили и над 1200м ще бъде до 15-20м/с. За уикенда се очакват общо около 30цм нова снежна покривка, като валежите, вече по-слаби, ще продължат и в понеделник.
 
Следващата седмица се очертава доста снежна, като във вторник временно ще спрат валежите и сряда следобяд отново ще завали сняг. Температурите остават ниски в планините.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини