Планинска метеопрогноза – 15/4/2022-17/4/2022

В петък в планините е преобладава слънчево и приятно време за спорт. Нулевата изотерма е се покачи до 3000-3100м и това е бъде най-топлият ден от следващите 7. Вятъра по високите части ще бъде от ЮЗ със скорост 3-5м/с.
В събота от сутринта ще започне заоблачаване от запад с висока облачност. ще нахлува по студена въздушна маса и нулевата изотерма ще се понижава до 2500-2700м нмв. Около обяд облачността ще се вплътнява и ще се снижава долната граница, като в западна България ще има слаби валежи. Това ще е само началото на значителна валежна обстановка, свързана със средиземноморски циклон, преминаващ бавно през страната. През нощта валежите ще стават по интензивни и ще обхващат цялата страна. В началото, сняг ще вали над 1800м нмв., като по-късно е се снижава линията на снеговалеж.
В неделя започва значително застудяване и валежи с очаквана нова снежна покривка около 20-40см в планините. Вечерта валежите ще обхванат и ниските части на планините, както и София. Вятъра до 2000м ще бъде от СИ със скорост 6-9м/с, а по-високо ще бъде от ЮИ 4-7м/с. Циклона ще остане блокиран над България и ще вали и в понеделник и чак вторник валежите ще спират.
В сряда се очаква постепенно затопляне.
Още валежи ще има края на следващата седмица, но ще са от сняг само във високите планини.

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини