Планинска метеопрогноза – 15/4/2022-17/4/2022

В петък в планините е преобладава слънчево и приятно време за спорт. Нулевата изотерма е се покачи до 3000-3100м и това е бъде най-топлият ден от следващите 7. Вятъра по високите части ще бъде от ЮЗ със скорост 3-5м/с.
В събота от сутринта ще започне заоблачаване от запад с висока облачност. ще нахлува по студена въздушна маса и нулевата изотерма ще се понижава до 2500-2700м нмв. Около обяд облачността ще се вплътнява и ще се снижава долната граница, като в западна България ще има слаби валежи. Това ще е само началото на значителна валежна обстановка, свързана със средиземноморски циклон, преминаващ бавно през страната. През нощта валежите ще стават по интензивни и ще обхващат цялата страна. В началото, сняг ще вали над 1800м нмв., като по-късно е се снижава линията на снеговалеж.
В неделя започва значително застудяване и валежи с очаквана нова снежна покривка около 20-40см в планините. Вечерта валежите ще обхванат и ниските части на планините, както и София. Вятъра до 2000м ще бъде от СИ със скорост 6-9м/с, а по-високо ще бъде от ЮИ 4-7м/с. Циклона ще остане блокиран над България и ще вали и в понеделник и чак вторник валежите ще спират.
В сряда се очаква постепенно затопляне.
Още валежи ще има края на следващата седмица, но ще са от сняг само във високите планини.

Сподели Този Пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on print
Share on email

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини