Ски зона Банско в началото на зимата

Добро начало на зимния сезон  – добри условия за спускане от горна станция до Шилигарника и добро количество сняг за това време на годината.

Снежна покривка около 25-30 см в долните части, около 60-70см на горна станиция на Тодорка. Снега беше много тежък, лепкав и мокър до Платото, после стана по- сух и пърхкав, заради по-ниските температури – но и там не е много лека пудра и изглежда да има някаква плътност снега – много добре за основа. Най-лепкав и мокър бе снега г/д от средата между Шилигарник и Платото нагоре до самото Плато – вероятно защото там имаше и тънък слой облак/мъгла, която допълнително овлажняваше снега. Много сняг се лепеше по коланите там и качването съответно беше изключително трудно.

Най-горе, под новия сняг от тази седмица (на око около 30-40 см) има много твърд слой стар сняг. Също така се наблюдават и захаристи кристали където започва този твъд слой. При спускане със ските по пистата на Платото на моменти се усеща как се кара върху тази “кора”/твърд сняг отдолу, която не тръгва заради малкия наклон. На по-стръмни терени може и да тръгне да се хлъзга нещо, не е правен тест заради липса на време, но трябва да се има в предвид, че може и да не е съвсем безопасно в момента на стръмни, тревисти терени.

Прогонозата е за сходни температури цяла седмица, като другия уикенд вероятно ще става и още по-топло и има риск от валежи от дъжд до по-голяма височина, след което вероятно ще застудеее и стегне. Дано не се случи това, че може да направи кофти осново за сезона. 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини