(без)снежната покривка в Пирин преди бурята и настоящите лавинни проблеми

Първият снеговалеж от близо месец е факт, който за добро или за лошо се очертава да е изолиран циклон и сухият януари да продължи след това. За добро или за лошо, тъй като състоянието на снежната покривка, върху който пада новият сняг е „особена“. В този пост ще обобщим какви са основните лавинни проблеми в момента и как биха могли да се развият те с напредване на сезона. 

Проблем 1

Към 9.1.2023 г. преди началото на бурята на 2200 м н.в. над ски-зоната в Банско има 35-45 см сняг, който след близо месец се е превърнал в ламинирана (слепена) кора от различните цикли на топене и замръзване. 

В резултат на дългата суша и големия температурен градиент (разлика в темепературата на всеки 10 см), тази плитка снежна покривка към момента е претърпяла сериозна трансформация в посока фасетиране. Открояват се 1, на места 2 слоя от едри, ръбати кристали без връзка помежду си. С напредване на сезона и добавянето на тегло отгоре тези слоеве крият опасността да се запазят „изгнили“ и да се превърнат в така наречения скреж в дълбочина (depth hoar). 

Скреж в дълбочина е изключително упорит проблем и е много вероятно тези слоеве, особено в преходния пояс (2000-2400 н.в.), да напомнят за себе си през целия сезон в различни ситуации и то когато най-малко се очаква. Напомняме, че това беше проблемният слой в трагичния инцидент в бъндеришки улеи през януари 2019 г., когато загинава 2-ма сноубордисти, както и през 2020 г., когато руски гражданин беше изровен от лавина от ПСС в района на Ечмище (Чашата). 

Разликата в условията в момента е, че има много по-малко сняг и не се задават поредица от бури, които да заровят бързо и надълбко този слой. Очертава се (и се надяваме), че умереното количество сняг, което се задава с тази буря и сухото време след това ще даде повече време на този проблем да претърпи метаморфоза и постепенно да се смачка и спои с останалата снежна покривка. 

Проблем 2

Като втори сериозен проблем, се наблюдава растежът на слана (surface hoar) на повърхността. Ясните нощи през последните седмици и ниските температури през нощта са спомогнали за сериозния растеж на тези на вид красиви пера. Красиви, но много опасни кристали. Веднъж заровени, те могат да издържат огромна тежест вертикално върху себе си, но дори при най-лекия страничен натиск, особено на по-стръмни наклони, тези кристали поддават и се чупят много лесно като ефекта на доминото. Наличието на здрав, плътен слой върху тях, какъвто се формира в сегашния циклон, е предпоставка за сериозни лавини. За момента слана сме наблюдавали само в преходния пояс и на конкретни изложния (С и И). На другите изложения, както и в алпийския пояс, силните ветрове миналата седмциа, високите температури и слънцето са го елиминрали, но все пак не е изключено да се е запазил на изолирани, закътани места и на други изложения.

Проблем 3

За алпийския пояс имаме много оскъдни данни поради затрудния достъп. Това, което знаем е, че по високите части, силните ветрове и високите температури от миналата седмица са заледили повърхността на всички изложения до така срепен, че придвижването преди снеговалежа без котки беше невъзможно. 

В обощение можем да кажем, че липсата на сняг и плитката снежна покривка не означават, че лавинна опасност няма. Напротив, имаме 3 сериозни проблема, които трябва да бъдат следени и взимани под внимание в избора на терен, както и при придвижването в зимната планина. Докато вторият е на повърхността и е по-вероятно да се изчисти естествено с развитието на бурята, то първият е сериозен проблем, чието развитие трябва да се следи през целия сезон. 

Настоящата буря

В дните на минаващия циклон и непосредствено след това, трябва много внимателно да се планира придвижването в планината. От една страна липсата на сняг в ниските части крие рискове от травми. 

От друга, циклонът нахлу през нощта и със застудяване, което не дава възможност за размекване на леда и добра спойка с новия сняг. Особено на стръмни склонове във високите части на планината, има предпоставки за ливини от пресния сняг (storm slab) върху заледената основа. Спонтанно предизвикани лавини са вероятни, а такива, предизвикани от човешко натоварване са много вероятни. Отделно, където има достатъчно сняг в преходния пояс на С и И изложения трябва да се има предвид потенциалното наличие на заровена слана. 

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини