Проследяване на развитието на снежната покривка на полигон Банско

Пълен профил на полигон за наблюдения с цел проследяване на промените в снежната покривка на редовни интервали (1 месец).

Сравнително хомогенна снежна покривка. Открояват се 2 ледени кори: 1-та е в долната част от декември, втората е почти на повърхността от затоплянето на 18.01. Декемврийската кора е добре свързана със слоевете под и над себе си и няма развитие на нестабилност. 

Между двете кори се е образувал хубав дълбок слой с еднаква плътност от закръглени кристали, които поради плитката снежна покривка и ниски температури, са в процес на фасетиране.

В този слой е и единственото притеснително откритие: открояват се два тънки интерфейса от по-едри фасети, които при тестове за стабилност на равно не дават спонтанен резултат: пропадане (sudden collapse) или отцепване (sudden planar), но е възможно в преходния пояс на стръмни склонове да реагират. 

Добре е да се провери съществуването и реактивността на тези фасети на стръмни участъци на границата между алпийския и преходния пояс. Особено в контекста на затоплянето в следващите дни и освобождаването на повече влага в снежната покривка. 

Всички детайли и резултати от тестовете можете да видите тук: https://snowpilot.org/node/60386

 

Сподели Този Пост

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини