Никоя лавина не знае колко си опитен

С нарастващото практикуване на зимен туризъм и извънпистово каране на ски и сноуборд в България, през последните години зачестяват и лавинните инциденти.

В отсъствието на държавна служба с мандат за наблюдение на снежната покривка и лавинната опасност, основахме Българска Лавинна Асоциация – неправителствена организация в обществена полза, чиято цел е създаването на работеща служба по лавинна безопасност в България. 

Лавини България (Avalanche Bulgaria) е проект на Българска Лавинна Асоциация: платофмра, чиято цел е да информира населението и по-специално тези, които практикуват зимен туризъм за лавинната обстановка.

 

МИСИЯ

Мисията на Българска Лавинна Асоциация е да спомага за по-безопасен зимен туризъм чрез информиране за условията в планините в България и обучение по лавинна безопасност за любители и професионалисти на световно ниво. 

 

ДЪЛГОСРОЧНА ЦЕЛ

Етаблирането на нацонална лавинна служба и публикуването на ежедневен лавинен бюлетин за най-посещаваните планински курорти и райони в България.

 

ЦЕЛИ ЗА 2020-2021 г.

  • Създаване на първата лавинна служба в България в един от най-посещаваните зимни курорти;
  • Провеждане на международно признати обучения по лавинна безопасност;
  • Разработването на безплатни учебни ресурси, сързани с лавинната безопасност;
  • Внедряване на първите Реко Детектори за лавнинно спасяване в България.

КАК СЕ СТИГНА ДОТУК

Декември 2019 – Канада
През декември 2019 г. инициаторите на проекта, Росица и Александър Михайлови, успешно се сертифицират към Канадската Лавинна Асоциация (CAA). Освен, че стават първите българи с професионална квалификация за лавинни специалисти, те получават и широката подкрепата на канадската индустрия за начинанието в България.
Януари 2020 – avalanche.bg

Стартирахме www.avalanche.bg – безплатна информационна платформа, която включва:

  • Архивни метеоданни за времето от метеостанции в различни ски зони и хижи – ключова информация за преценка на лавинна опасност при липсата на лавинен бюлетин.
  • Анализи на лавинните условия: редовни анализи за обстановката в планините от професионалисти в областта на зимното планинарство.
  • Планинска информационна мрежа (ПИМ): онлайн инструмент за споделяне на информация за условия в планините, чиято цел е да се осигури по-голямо географско покритие и по-актуална локална информация на базата на споделени ресурси
Февруари-март 2020 – валидация
  • полигон за снежни условия: със съдействието на ски зоната в Банско инсталирахме първата полощадка за наблюдение на снежната покривка.
  • тестов лавинен бюлетин: всеки петък сутрин Роси и Сашо публикуваха лавинен бюлетин на база на наблюденията от предходните дни и прогнозата за времето.
  • партньорство с Банско и FWT: през това време нашият екип получи кредит на доверие и бе ангажиран за лавинната безопасност при провеждането на квалификационен кръг от световната купа по фрирайд FWQ, който за съжаление бе отменен поради световната пандемия COVID-19.
Май 2020 – учредяване

Всичко това доведе до учредяването на “Българска Лавинна Асоциация” от група съмишленици на 24-ти май 2020 г.

 

Юни 2020 – старт

От началото на лятото, екипът е фокусиран върху сключване на партньорства, набиране на средства и подготовка на дейността за пилотния зимен сезон.

 

Подкрепи Българска Лавинна Асоциация!

Всяка година с настъпване на зимата и първите снегове, хиляди любители на планинския туризъм навлизат в лавиноопасен терен, в повечето случаи без дори да подозират за опасностите. Сега, във време на световна пандемия, броят на хора, които избират да прекарат времето си в планината на спокойствие и в социална дистанция, се очаква сериозно да се увеличи. Необходимостта от актуална и точна информация за снежните условия в планините е по-належаща от всякога.

 

Защо да станете наш партньор точно сега?

Защото човешкият живот е кауза, която не може да почака. А чакахме достатъчно дълго без лавинна служба. България е държава със силно развити планинарска култура и зимен туризъм и е време да “догони” западните си колеги от Алпите, Скандинавия и Скалистите планини. Не само това, България има всички дадености да стане хъб за изследване на сняг и лавини в източна Европа, както и да споделя опита си със съседните планински страни в региона, в т.ч. Турция, Румъния, Македония, Сърбия, Гърция.

 

Свали предложението ни за партньорство

И се свържи с нас, ако намираш каузата ни за полезна и смислена на contact@avalanche.bg.

Кой стои зад Българска Лавинна Асоциация?

С подкрепата на

Снимки

Снимките на сайта са дело на Виктор Троянов 

Лого

Дизайнът на логото ни е дело на Big Logowski