Никоя лавина не знае колко си опитен

Бихме могли да опишем фрийрайда или свободното каране на ски и сноуборд подобно на източната религия на Дао – то е неопределимо за онези, които не са го изживели.

Фрийрайдът е може би най-близкото чувство до това на безтегловност, без човек да има нужда да напусне земната атмосфера и повърхност.

Търсенето на тази свобода и непокътнатата красота на местата, далеч от хората, е причината зимните планини да станат толкова популярни и все по-голям брой хора да карат фрийрайд. С по-голямата популярност обаче расте и броят на лавинни инциденти. Повечето смъртни случаи в зимната планина са именно на свободни скиори, сноубордисти, алпинисти. С цел да се предотвратява нарастването на броя на лавинни инциденти, обаче, са необходими повече ресурси и информация, които да дадат възможност за по-добро образование, подготовка и планиране на дейностите в зимната планина. 

Този уебсайт е страничен проект на малък екип от приятели, които обичат основно да прекарват времето си в планината през зимата, карайки ски или сноуборд.

Идеята за проекта се роди поради факта, че към момента в България няма ресурс, който да осигурява данни и информация за условията в зимната планина, които да отговарят на нашите нужди и очаквания. А все повече хора имат нужда от това. В началото създадохме чат във фейсбук, където приятели публикуваха скрийншоти от уеб камерите в Банско с цел да сме информирани колко силен вятър духа или каква е температурата. След това започнахме да събираме съответните данни в електронни таблици и накрая решихме да създадем уебсайт, където всеки да има достъп до тези данни.

Този уебсайт предоставя безплатно 

  • исторически данни за времето в планините;
  • локални доклади за планинските условия, изготвени от опитни планинари и карачи, на базата на наблюденията им на терен, както и 
  • някои от най-добрите сайтове (според нас) за прогноза за времето.

Не целим да публикуваме лавинни бюлетини, нито имаме ресурс за това на този етап. По-скоро се надяваме да успеем да дадем актуален и интерактивен ресурс, така че всеки да може да вземе по-информирани решения относно снега и лавинните условия в планината.

В бъдеще ще се опитаме да запълним уебсайта с образователни ресурси, публикации, добри практики и видеа. Ще се радваме на всяка подкрепа, така че ако искате да се включите по някакъв начин в каузата за лавинна безопасност, изпратете ни имейл на:

contact [at] avalanche [dot] bg

Исторически данни за времето

виж колко и откъде е духало вчера, през последната седмица или от самото началото на сезона

Условия в Планините

опитни карачи споделят какви са снежните условия

Планинарска дружина

Планинската дружина са онези наши съмишленици, които ни помагат в този проект, като редовно допринасят с наблюдения за снежните условия и подкрепят лавинната безопасност в своя социален кръг.

Стани част от планинарската дружина

и споделяй актуална информация за условията в планините, лавинни наблюдения и общи впечатления от снежната покривка. Попълни формата и ни разкажи за себе си.