Aрхивни
метеоданни

Прогнозирането на лавинната обстановка започва с анализ на метеорологичните условия за изминал период: от самото начало на сезона и от първия снеговалеж.

Специалистите, които се занимават професионално с прогнозиране на лавинната опасност, имат нужда от архивни данни за времето на дневна база от началото на зимата. Това включва:

  • Валежи (дневен снеговалеж и неговото съдържание на вода);
  • Максимални и минимални температури на различна надморска височина;
  • Скорост и посока на вятъра на различна надморска височина, но най-вече на по билата.

На тази страница можете да намерите исторически данни за времето, които се генерират от автоматични метеостанции в различни ски зони и хижи в страната. Данни се записват на всеки 15 минути. Важно е да се има предвид, че тези данни предлагат “снимка” на условията на свръхлокално ниво и не се препоръчва да се генерализират за цели региони и планински масиви. Метеорологичните условия се влияят силно от локални топографски характеристики и микроклимат.

Актуални лавинни наблюдения

Най-сигурният показател за нестабилна снежна покривка и повишена лавинна опасност са самите лавини. Когато сме в планината е важно винаги да се оглеждаме за вече паднали лавини, тяхната надморска височина, изложение и относителна големина. Отличителни белези могат да бъдат:

  • струпани отломки и ледени блокове в края на склоновете
  • корони или видими места на отцепване на лавини
  • наскоро повредени дървета и изпочупени клони
Следи актуалната лавинна обстановка в секцията за Планински наблюдения.

 

Актуални метеорологични условия

След като сме прегледали и анализирали историческите данни за времето, е време да погледнем в детайл актуалните данни, а именно основните показатели от последните 24 часа. Важно е най-вече да се обърне внимание на факторите, които имат най-сериозно влияние върху снежната покривка и формирането на лавини: валежи, вятър, температура, облачност в комбинация със слънчева радиация.

Можете да следите времето през последните 24 часа за Банско, Боровец и Витоша, но също така и не забравайте да погледнете и актуалните планински наблюдения.

Прогноза

Когато се прогнозират метеорологичните условия се стъпва върху анализа на същите фактори (валежи, вятър, температура и облачност), но се използват модели предсказващи тяхното развитие в близко бъдеще. Повечето модели се фокусират върху следващите 24 часа, но по-дълги модели до 48 часа са също много необходими когато човек планира да прекара по-дълго време в дълбоката планина.

Виж прогнозата за времето тук.

Запиши се за нашия бюлетин

и получавай актуална информация за условията, наблюдения и новини